فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 21، پائیز 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/09/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بررسی ارتباط بین افزایشQT و فیبریلاسیون بطنی در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد بستری در بخش CCU بیمارستان اکباتان همدان
    بهشاد نقش تبریزی، فرزاد امامی صفحه 1
    با توجه به مطالعاتی که اخیرا" در مورد اهمیت پیش آگهی دهن دهDISPERSION QT (QTD) در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد ارائه شده، این مطالعه جهت بررسی ارتباط بین افزایش QTD و فیبریلاسیون بطنی در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد بستری در بخش CCU بیمارستان اکباتان همدان در سال 1378 انجام شد. QTD در 30 مورد انفارکتوس حاد میوکارد که مبتلا به فیبریلاسیون بطنی (VF) شده بودند در مقابل 200 مورد که مبتلا به VF نشده بودند در ECG گرفته شده در 24 ساعت اول بعد از انفارکتوس حاد میوکارد با استفاده از خط کش مخصوص (Caliper) محاسبه و مقایسه گردید. نتایج حاکی از آن بود که: افرادی که دچار VF شده بودند QTD بیشتری نسبت به آنها که VF نکرده بودند داشتند. میانگین QTD درVF اولیه حدود20 هزارم ثانیه بیش ازVF ثانویه در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد بود. میانگین QTD در افرادیکهEFکمتر از 40% داشتند درحدقابل توجهی بیشتراز افرادی بودکه EF بیشتر از40% داشتند.
    در انفارکتوس حاد میوکارد می توان از QTD بعنوان ابزاری ساده، در دسترس و ارزان در تشخیص بیماران High risk در معرض خطر فیبریلاسیون بطنی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، پراکندگی QT، فیبریلاسیون بطنی
  • جستجوی آنتی بادی های ضد آنتی ژنهای گروه یک HLA در سرم زنان باردار و چگونگی تغییرات تیتر آن در دوران بارداری
    مینو ادیب، مینا ادیب صفحه 2
    تعیین آنتی ژنهای HLA کاربرد وسیعی در ردابوت، تعیین سازگاری نسجی (در پیوند اعضاء) و تشخیص زمینه حساسیت به بیماری ها دارد. تعداد زیادی از آنتی سرمهای متنوع برای تیپ بندی HLA موردنیاز است. این آنتی سرمها را میتوان از سرم زنان باردار، افرادی که تزریق مکرر خون داشته اند، حیوانات مصون شده با لنفوسیت یا از طریق سلولهای هیپریدوما تهیه نمود. در حال حاضر زنان باردار یکی از بهترین منابع برای تهیه آنتی سرم های HLA هستند. این زنان در مقابل آنتی ژنهای HLA غریبه جنینی که از پدر به ارث گرفته است آنتی بادی تولید می کنند. بعلت اختلافات ژنتیکی بین نژادهای مختلف و قیمت بسیار بالای آنتی سرم های HLA، بهتر است این آنتی سرمها از زنان باردار بومی تهیه شود.
    در این مطالعه تعداد 40 زن باردار اول زا و 65 زن چندزای ایرانی بصورت ماهیانه (3 ماه متوالی) از نظر وجود آنتی بادی در سرم، در مقابل لنفوسیت های خالص شوهرشان آزمایش شدند. آزمایش به روش میکرولنفوسیتوتوکسیسیتی انستیتو ملی بهداشت آمریکا (NIH) انجام گرفت.
    در بین زنان اول زا 2 مورد (5 درصد) و در بین چندزایان 9 مورد (8/13 درصد) آنتی بادی در سرم خود تولید کرده بودند. تیتر و score آنتی بادی در نمونه های مثبت، بطور ماهیانه تعیین گردید. بالاترین تیتر آنتی بادی در ماه ششم حاملگی مشاهده گردید.
    نتایج این مطالعه نشان داد بهترین منبع برای تهیه آنتی بادی، زنان باردار چندزا و بهترین زمان برای تهیه آنتی سرم HLA ماه ششم بارداریست.
    کلیدواژگان: آبستنی، پادگن های اچ، ال، آ، سرم ایمنی
  • بررسی اثرات موگادون در درمان اسپاسم شیرخواران
    محمد مهدی تقدیری صفحه 3
    در میان انواع مختلف سندرم های اپی لپتیک، اسپاسم شیرخواران از بدخیم ترین نوع آن تلقی می شود که اثرات سوء ترمیم ناپذیری بر مغز کودک اعمال می نماید. بدیهی است هر قدر طول مدت اینفانتیل اسپاسم بیشتر باشد نتایج مخرب آن هم وخیم تر و شدید تر است. به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین اثرات موگادون در درمان اسپاسم شیرخواران در سال 79-1377 در بیمارستان مفید تهران انجام پذیرفت.
    این مطالعه از نوع Uncontrolled Clinical Trial بود که بصورت آینده نگر بر روی 30 کودک 2 تا 24 ماهه مبتلا به اینفانیتل اسپاسم مراجعه کننده به دپارتمان اعصاب کودکان بیمارستان مفید تهران به مدت دو سال انجام پذیرفت. موگادون یا نیترازپام (NZP) Nitrazepam به مقدار mg/kg/24h 1-5/0 در سه وعده همراه با غذا داده می شود و بیماران در پایان هفته دوم و چهارم و ششم درمان بر طبق جداول مربوطه از نظر قطع یا کاهش تشنج و بروز عوارض داروئی مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج این مطالعه نشان داد که در پایان هفته ششم موگادون یا NZP در 63% بیماران سبب قطع کامل تشنج شده بود و کاهش نسبی (کاهش تعداد تشنجات بیش از 50%) نیز 26% بوده است و اصلاح کامل EEG پس از 6 هفته درمان 47 درصد بوده است.
    نسبت های بدست آمده بیانگر اثرات مثبت موگادون در درمان اسپاسم شیرخواران است و بنابراین با توجه به اثرات مطلوب موگادون، عوارض کمتر و قیمت مناسبت آن نتیجه می گیریم که این دارو را می توان بعنوان یکی از راه های درمانی در اسپاسم شیرخواران بکار برد.
    کلیدواژگان: اسپاسم شیرخواران، صرع - درمان، نیترازپام
  • بررسی تغییرات تری گلیسیرید و کلسترول به تفکیک LDL و HDL در بیماران با استروک ایسکمیک بستری در بخش نورولوژی بیمارستان سینا همدان در طول یکسال (79-1378)
    شهیر مظاهری صفحه 4
    یکی از عوامل خطرساز آترواسکروز و همچنین استروک ایسکمیک، افزایش چربی های خون است. مطالعات متعددی در مورد تغییرات کلسترول، تری گلیسیرید، LDL وHDL در استروک ایسکمیک صورت گرفته است در این تحقیق تغییرات این متغیرها بر اساس سن، جنس و رابطه آنها با بقیه عوامل خطرساز مورد مطالعه قرار گرفته است. این مطالعه به این سؤال پاسخ می دهد که آیا بیماران ایرانی با توجه به رژیم غذایی، سن و جنس و فرهنگ خاص خود می توانند با بیماران کشورهای دیگر تفاوتی داشته باشند یا خیر؟ هدف از این مطالعه بررسی تغییرات تری گلیسیرید و کلسترول(HDL،LDL)در بیماران با استروک ایسکمیک بستری دربخش نورولوژی در طول یکسال (79-1378)است.
    در این مطالعه نوع تحقیق توصیفی مقطعی است و حجم نمونه 115 نفر از بیماران سکته مغزی ایسکمیک بستری در بخش اعصاب بیمارستان سینا همدان انتخاب شده است. پس از تائید تشخیص، نمونه خون به آزمایشگاه ارسال و نتایج وارد فرم تحقیقاتی شده است و نهایتا" نتایج با نرم افزار EPI6 آنالیز شده است. کلسترول و تری گلیسیرید زیر 200 میلی گرم در دسی لیتر و LDL زیر 130 میلی گرم در دسی لیتر و HDL بالای 35 میلی گرم در دسی لیتر طبیعی و مخالف آن غیر طبیعی محسوب شده است.
    از بیماران مطالعه شده 54% مرد و 46% زن بودند. اکثریت ساکن شهر و حدود نیمی از بیماران با همی پلژی مراجعه کرده اند. حدود 58% افزایش کلسترول، 49% افزایش LDL و 60% کاهش HDL را نشان دادند. در این مطالعه مشخص گردید که در سنین 68 تا 70 سالگی بیشترین افزایش کلسترول و LDL دیده می شود و این تغییرات در زنان بیشتر از مردان و در بیماران با پر فشاری خون بیشتر دیده می شود. در این مطالعه مشخص شدکه کلسترول، LDL وHDL در بیماران با سکته مغزی ایسکمیک تغییرات معنی داری دارد(p< 0.05).
    به طور کلی در جامعه مورد بررسی، پرفشاری خون و هیپرلیپیدمی به صورت افزایش کلسترول LDL و کاهش HDL به عنوان عوامل خطرساز اصلی سکته مغزی ایسکمیک می باشند و تری گلیسیرید نقش چندانی ندارند.
    کلیدواژگان: افزایش چربی خون، تری گلیسرید، سکته مغزی ایسکمیک، کلسترول
  • بررسی اثرات هیستوپاتولوژیکی عصاره سیر داخل صفاقی بر کبد موش صحرایی
    مهری غفوریان بروجردنیا صفحه 5
    در سالهای اخیر استفاده از سیر به عنوان یک ماده دارویی مورد توجه محققان قرار گرفته است. مطالعات نشان داده است که استفاده از این گیاه ممکن است اثرات تخریبی روی بافتهای بدن داشته باشد. در این بررسی اثرات هیستوپاتولوژیکی عصاره سیر بر روی بافتهای کبد موش صحرایی از گونه N.MARI با وزن تقریبی 150-90 گرم مورد آزمایش قرار گرفته است. حیوانات در پنج گروه شامل گروه شاهد و چهار گروه آزمون که بترتیب مقادیر 50، 100، 200، 400 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره سیر را به صورت داخل صفاقی به مدت یک ماه دریافت کرده بودند، قرار داده شدند. اثرات هیستوپاتولوژیکی عصاره سیر بر روی مقاطع بافتی که با روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شده بودند، مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی های هیستوپاتولوژیک روی بافت کبد نشان داد که سیر با دوز پایین (mg/kg 50) اثر تخریبی کمی روی بافت کبد در مقایسه با گروه شاهد ایجاد می کند. در صورتیکه استفاده از دوز بالای سیر (mg/kg 400) بشدت این بافت را در مقایسه با سایر گروه ها تخریب می کند.
    اگر چه استفاده از سیر برای بدن دارای منافعی است اما استفاده از آن در مقادیر بالا ممکن است برای بافتهای بدن اثرات سمی داشته باشد. بنابراین برای استفاده از این گیاه تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
    کلیدواژگان: سیر، کبد - آسیب شناسی، موش
  • بررسی ارتباط فعالیت لیکن پلان و اجسام سیوات
    علیرضا منصف، مهدی پیله ور، عباس زمانیان صفحه 6
    لیکن پلان یک التهاب غیر عادی پوست و موکوس ممبران با اتیولوژی و پاتوژنز تقریبا" ناشناخته می باشد. از نظر بالینی با پاپولهای چند وجهی، ارغوانی، خارش دار و مسطح توصیف شده و از نظر پاتولوژی با تغییرات مختلفی در اپیدرم و درم مشخص شده که از جمله آنها کراتینوسیتهای نکروتیک یا اجسام سیوات می باشند که در لایه زیرین اپیدرم و بخصوص قسمت فوقانی درم قرار می گیرند.
    این مطالعه بررسی سه ساله (77-1374) علائم بالینی و هیستوپاتولوژلی Lichen Planus و تعیین رابطه فعالیت بیماری با Civatte Body است که در بیمارستان سینا همدان اجرا گردیده است. مطالعه به روش مقطعی – تحلیلی و بر روی 106 پرونده بیمار مبتلا به لیکن پلان انجام گردید.
    در این مطالعه نتایج نشان داد 8/78% کل اجسام سیوات دیده شده و درم در فاز فعال بیماری بودند و این درصد در مورد اپی درم 2/88% بوده است که با توجه به آزمون آماری دقیق فیشر(P value<0.001) ارتباط معنی داری بین تعداد اجسام سیوات و فعالیت بیماری وجود دارد. از طرف دیگر فعالیت بیماری ارتشاح باند شکل نیز دارد. همچنین این مطالعه نشان داد هرچه تعداد اجسام سیوات در درم بیشتر بوده در اپی درم نیز این اجسام بیشتر دیده شده است.
    هرچه تعداد اجسام سیوات بیشتر باشد لیکن پلان در فاز فعال می باشد و کاهش اجسام سیوات بیانگر کاهش فعالیت و رو به بهبودی رفتن بیماری است.
    کلیدواژگان: اجسام سیوات، لیکن پلان - آسیب شناسی، لیکن پلان - تشخیص
  • مطالعه وضعیت آلودگی به انگلهای روده ای در دانش آموزان ابتدائی و راهنمائی روستاهای بخش مرکزی شهرستان همدان
    مسعود سعیدی جم، سیدمحمود سجادی صفحه 7
    به منظور تعیین وضعیت آلودگی به انگلهای روده ای کودکان 15-6 ساله روستاهای بخش مرکزی شهرستان همدان از نظر شیوع و شدت آلودگی مطالعه حاضر در سال 1372 انجام گردید.
    تعداد 906 دانش آموز به طور تصادفی به ترتیب با روش های فرمالین– اتر و استول اصلاح شده تحت آزمایش مدفوع قرار گرفتند.
    به طور کلی 779 نفر (86%) از افراد مورد مطالعه به یک یا چند انگل روده ای مبتلا بودند که بالاترین میزان آلودگی به کرمهای روده ای و تک یاخته های بیماریزا به ترتیب مربوط به آسکاریس با 6/39 درصد و ژیاردیا با 5/20 درصد بود. از لحاظ ابتلا به انگلهای روده ای تفاوت معنی داری بین دو جنس و همچنین گروه های سنی مشاهده نشد. از لحاظ شدت آلودگی به انگل آسکاریس مبتلایان به طور متوسط دارای 22008 17235 تخم در هر گرم مدفوع بودند، در حالیکه میانگین تعداد تخم کرمهای تریکوسفال و هیمنولپیس نانا در هر گرم مدفوع به ترتیب 3173 1227 و 71604320 بوده و جنس مذکر در مورد هر سه کرم از شدت آلودگی بالاتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: ابتلا به کرم روده- همه گیری شناسی، دانش آموزان، عفونتهای تک یاخته ای- همه گیری شناسی
  • تعیین مقدار فلوئور موجود در شبکه توزیع آب آشامیدنی شهرهای همدان و بهار از سال 77 لغایت 78
    مهندس محمدرضا سمرقندی، غلامحسین صدری صفحه 8
    این مطالعه با هدف تعیین میزان فلوئور موجود در آب آشامیدنی شهرهای بهار و همدان طی سال 77 لغاین 78 اجرا گردید.
    پس از انجام مطالعه مقدماتی حجم نمونه لازم طی یکسال برای شهر همدان 120 و شهر بهار 30 نمونه برآورد گردید. جهت بررسی نمونه ها از نظر حداقل و حداکثر غلظت مجاز فلوئور در آب آشامیدنی از استانداردهای اعلام شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران استفاده شد.
    نتایج نشان داد که میانگین یکساله فلوئور موجود در آب آشامیدنی شهرهای همدان و بهار به ترتیب 198/0 و 6/0 میلی گرم در لیتر می باشد که بر اساس استانداردهای توصیه شده کمتر از حداقل لازم با توجه به درجه حرارت در فصول مختلف است. یافته ها نشان داد که تفاوت غلظت فلوئور در آب دو شهر از لحاظ اماری معنی دار است (001/0P<). این تفاوت به تفکیک مقایسه فصول مختلف نیز صادق بود. با استفاده از آزمون شفه مشخص گردید که اختلاف غلظت در فصول مختلف مربوط به پائین بودن غلظت فلوئور آب هر دو شهر در فصل تابستان می باشد (001/0P<).
    با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق می توان گفت که میانگین غلظت سالیانه فلوئور موجود در آب آشامیدنی شهر همدان اختلاف معنی داری با حداقل غلظت فلوئور مورد نیاز استاندارد دارد. در فصل تابستان این اختلاف فاحشتر است (001/0P<). البته غلظت فلوئور آب شهر بهار اگرچه به میزان استاندارد نزدیکتر می باشد ولی از نظر آماری بازهم این اختلاف معنی دار است (001/0P<). در پایان توصیه می شود جهت رفع این کمبود ابتدا از محلول های دهانشویه بخصوص برای کودکان دبستانی و سپس بعنوان طرحی اساسی تزریق فلوئور به آب آشامیدنی به اجرا گذارده شود.
    کلیدواژگان: آب، فلوئور
  • فراوانی سل ریوی خلط مثبت در زندانیان ندامتگاه مرکزی همدان در سال 78-1377
    مصطفی انصاری، حمید شاه نظری صفحه 9
  • پایش شیوع گواتر و میزان ید ادرار در دانش آموزان 8 تا 10 ساله استان همدان در سال 1375 برنامه کشوری مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید
    فریدون عزیزی، ربابه شیخ الاسلام، مهدی هدایتی، پروین میرمیران، فرانک طلوعی، حسین دلشاد صفحه 10
  • بررسی کاربرد زئولیت کلینوپتی لولایت منطقه سمنان در حذف ازت آمونیاکی ازآبهای آلوده
    علیرضا رحمانی، امیر حسین محوی، علیرضا مصداقی، سیمین ناصری، محمود شریعت، فروغ واعظی صفحه 11
  • بررسی بروز حوادث در دانش آموزان مدارس ابتدائی شهرستان همدان در سال تحصیلی 1378-1377
    مهندس خسرو مانی کاشانی، محمدصادق صبا، محمدحسین عظیمیان صفحه 12